Op zondag 19 maart 2017, om 14.09 uur ’s middags werden er in het Drentse Elim drie etherpiraten betrapt bij een zendmast van KPN. Ze zouden een onderdeel zijn van de piratenzender ‘Het Asbest Trio’. De arrestatie was het gevolg van een uitgebreid vooronderzoek met onder andere diverse camera’s om de verdachten op heterdaad te betrappen. 

Na de arrestatie kwamen de verdachten vast te zitten en kreeg het onderzoek een vervolg. Niet lang daarna legt een medewerker van het Agentschap Telecom een verzoek neer bij de politie. Hij vraagt het volledige dossier van deze zaak op. Of hij het dossier heeft ontvangen weten we niet. Wat we wel weten is dat het volledige dossier vervolgens naar in ieder geval één van de verdachten is gestuurd. 

Een dossier dat bestaat uit veel pagina’s, verschillende onderzoeken, aangiften, uitgetypte verhoren, een proces verbaal, meldingsformulieren en diverse bijlagen. De tekst ‘exemplaar bestemd voor politie’ maakt duidelijk dat het om stukken gaat die niet voor de ogen van de verdachten zijn bedoeld. De stukken bevatten veel persoonsgegevens (zoals namen, adressen, geboorte- plaats en data, nationaliteit, geslacht, telefoonnummers, Burgerservicenummers, personeelsnummers en foto’s van verdachten). Persoonsgegevens van medeverdachten, politieagenten, het openbaar ministerie, het Agentschap Telecom, de Nationale Recherche, KPN en burgers (getuigen). 

De verdachte(n) hebben hiermee niet alleen een letterlijk verslag van ieder verhoor waar ze zelf bij waren. Maar ook de letterlijke verhoren met medeverdachte en burgers die hebben getuigd in hun zaak. En alsof dit nog niet genoeg is dus ook de bijbehorende persoonsgegevens. 

Wanneer je in Nederland als getuige wordt gehoord ga je er vanuit dat hier zeer vertrouwelijk mee om wordt gegaan. Het lekken van ieder woord uit je verklaring richting de verdachten in de betreffende zaak is niet alleen onprofessioneel. Het kan de veiligheid van getuigen ernstig in gevaar brengen. 

Let op: Wij zijn piraten en geen juristen of journalisten. Wij kennen de exacte grenzen niet van wat de politie wel en niet met verdachten mag delen. Wij zijn ook niet op de hoogte van de gebruikelijke inhoud van dergelijke dossiers. Wij bezitten de genoemde dossiers zelf niet. 

Door Ronny

vaste deejay van station ronald en donald, een etherpiraat vanaf het eerste uur op deze website. tevens rechterhand en medebeheerder van deze prachtige website van deze geweldig mooie groep etherpiraten uit de regio brabant en limburg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *